Verandermanagement
Iedere leider krijgt te maken met veranderingen. Verander jij mee?
Bij de leergang ‘Verandermanagement’ staat het leidinggeven aan een duurzame (onderwijs)verandering centraal. Je verwerft hierbij de nodige basiskennis en leert deze door te vertalen naar je eigen organisatie.

Dit ga je leren


Je leert hoe je het veranderproces kunt vormgeven en aansturen. Daarnaast vorm je een visie op ‘veranderen’ en formuleer je een daarop afgestemde veranderstrategie. Daarbij hou je rekening met belanghebbenden, cultuuraspecten en de psychologische kant van verandering. Inzicht krijgen in jouw eigen leiderschapsgedrag bij verandermanagement heeft een prominente plaats.

En dit ...


Leer alles over trends en ontwikkelingen binnen verandermanagement en hoe je deze kunt koppelen aan je eigen praktijkomgeving. Verandering zorgt vaak ook voor weerstand. Hoe ga jij daarmee om? Wat kun jij doen als leidinggevende om anderen te activeren?

Redenen om je in te schrijven
1
Topdocenten met jarenlange ervaring.
2
Wetenschappelijk onderbouwde expertise.
3
Officieel certificaat van deelname.
Kun je niet op de geplande data? Klik op de onderstaande knop. Dan houden we je op de hoogte van nieuwe data voor deze leergang.

Doelgroep

Directeuren/schoolleiders
Bestuurders
Bovenschoolse directeuren
Stafmedewerkers van onderwijsorganisaties

Prijs

€ 2.995,-
Vrijgesteld van btw

Datum

27 maart 2024
15 april 2024
28 mei 2024

Tijdsinvestering

21 uur in drie lesdagen (09.30 uur - 16.30 uur)
39 uur theorie (verplichte literatuur)
30 uur praktijk (eindopdracht)

*afronden eindopdracht verplicht voor herregistratie Schoolleidersregister PO

**Verwacht wordt dat deelnemers in staat zijn om (internationale) wetenschappelijke literatuur eigen te maken en te kunnen vertalen naar het werk.

De lesdagen vinden plaatst op de volgende locatie:

Dyade Visma Onderwijs Experience Center

Reykjavikstraat 1 - Utrecht

Docenten en sprekers

Annemarie Mars
Annemarie Mars is veranderkundige en werkt sinds 2000 vanuit haar ...
Annemarie Mars is veranderkundige en werkt sinds 2000 vanuit haar eigen bedrijf ‘For a change’. Zij biedt versterking bij complexe organisatieveranderingen. Daarin vervult ze de rol van coach en sparringpartner, veranderkundig adviseur, organisatieadviseur en procesbegeleider. Annemarie houdt zich tevens bezig met het ontwikkelen en delen van ervaringskennis over verandering en leiderschap. Deze kennis heeft ze vastgelegd in meerdere (bekroonde) boeken en in een veelgelezen online artikelenreeks, waarover ze lezingen en workshops verzorgt.
Ingrid van Doesburg
Ingrid van Doesburg is voorzitter College van Bestuur bij Onderwijsgroep ...
Ingrid van Doesburg is voorzitter van het College van Bestuur van Onderwijsgroep EduMare (Voorne-Putten en Rozenburg). Ze is commercieel economisch opgeleid en na een brede loopbaan in het bankwezen is ze sinds 15 jaar actief in het onderwijs. Eerst als leidinggevende met onderwijsvernieuwingstrajecten en gedurende 7 jaar als bestuurder. Ingrid van Doesburg heeft focus op goed onderwijs met eerlijke kansen voor alle kinderen. De rode draad in al die jaren is haar passie voor samenwerking en gaat daarbij uit van vertrouwen, vakmanschap en verantwoordelijkheid. In 2016 was ze betrokken bij de oprichting van de eerste samenwerkingsscholen in de regio. Ook gaf ze leiding aan een bestuurlijke fusie met vier scholenkoepels van verschillende denominaties tot EduMare. Binnen twee jaar na oprichting ontving EduMare het predicaat ‘GOED’ van de Onderwijsinspectie.
Jaap Bressers
Jaap Bressers is al meer dan 15 jaar expert op het gebied van ...
Jaap Bressers is al meer dan 15 jaar expert op het gebied van omgaan met verandering, tegenslag en (persoonlijk) leiderschap. Hij zit sinds zijn 21e - na een duik in zee - met een hoge dwarslaesie in een rolstoel. Na een zware revalidatieperiode maakte hij zijn studie Internationaal Management af en besloot zijn managementkennis te combineren met de persoonlijke inzichten die hij heeft opgedaan na zijn ongeval. Dit doet hij door zijn persoonlijke ervaringen uit de praktijk te verbinden aan uitdagingen in organisaties, zoals een reorganisatie of een fusie. Hij geeft hierbij praktische handvatten en inzichten om veranderdoelen te bereiken.
Mr. drs. Jos van Kessel
Jos van Kessel is voorzitter van het College van Bestuur van het Koning Willem ...
Jos van Kessel is voorzitter van het College van Bestuur van het Koning Willem I College. Hij is afgestudeerd in Nederlands, fiscaal recht en treasury management & control. Jos heeft ruime ervaring met veranderprocessen, onder andere als CEO van Schouten & Nelissen en voorzitter Raad van Bestuur van de CED-Groep. Daarvoor was hij ondernemer en eigenaar van IPV Opleiding & Training. Hij heeft meerdere fusieprocessen in het onderwijs succesvol begeleid en is auteur van diverse publicaties over verandermanagement en bevlogenheid in het onderwijs. Als kerndocent verbindt hij de theorie en de onderwijspraktijk met elkaar.
Prof. dr. Mathieu Weggeman
Mathieu Weggeman is ingenieur, hoogleraar organisatiekunde aan de TU ...
Mathieu Weggeman is ingenieur, hoogleraar organisatiekunde aan de TU Eindhoven, bestuursadviseur, lid van de Raad voor Cultuur, lid van de Raad van Toezicht van Buurtzorg Nederland en lid van de Raad van Commissarissen van Brainport Development in Eindhoven. Daarnaast is hij strategic associate van Squarewise en heeft hij een eigen praktijk als bestuursadviseur. In zijn adviespraktijk houdt Weggeman zich onder meer bezig met het ontwerpen van de inrichting en besturing van professionele organisaties.
"Het effect van deze stijl van leidinggeven heb ik gelijk in de praktijk gebracht. Ik merk dat we nu al kleine stappen maken."
"Interessant om meer inzicht te krijgen in hoe het brein werkt en hoe ik dit kan vertalen naar de onderwijspraktijk."
Houd mij op de hoogte van Verandermanagement
Verandermanagement