Positief Leiderschap in het onderwijs
Positief blijven in complexe situaties; dat is goed leiderschap
Als leidinggevende stap-voor-stap je positieve leiderschap ontwikkelen en handvatten krijgen voor inspirerend leidinggeven. Om je team nog beter te kunnen motiveren en enthousiasmeren. Leer welk dagelijks gedrag van leiders het meest effectief is en krijg bewezen inzichten om jezelf en anderen tot bloei te brengen.

Dit ga je leren


Tijdens ‘Positief Leiderschap’ leer je hoe je een blijvend positief klimaat op school creëert. Hoe je effectief feedback geeft, aan goede relaties bouwt en zorgt voor psychologische veiligheid. De ontwikkeling van jouw persoonlijke leiderschap staat hierbij centraal.

En dit ...


Deze leergang gaat over planmatig werken aan de betrokkenheid en bevlogenheid van medewerkers. Dat doen we door de schijnwerpers te richten op wat er allemaal goed gaat. Door elkaars sterke punten te ontdekken en deze doelgericht in te zetten. Effectief gedrag herkennen en dit versterken. Dan haal je het maximale uit je team.

Early Bird actie!


Samen met onze partner Denk Producties mogen we je een prachtig Early Bird aanbod doen! Als je je inschrijft voor één van onze leergangen, krijg je 40% korting op het seminar ‘MBA in één dag’ op 31 maart. Dan betaal je € 599,- (exclusief btw) in plaats van € 995,-. Dit seminar met Ben Tiggelaar is al voor 90% uitverkocht, dus wees er snel bij!

Vermeld de code ‘MBA BT’ in het veld ‘Opmerkingen’ van het inschrijfformulier. Geef hier svp ook aan voor welke data/groep je je wilt inschrijven.

Redenen om je in te schrijven
1
Topdocenten met jarenlange ervaring.
2
Wetenschappelijk onderbouwde expertise.
3
Officieel certificaat van deelname.

Doelgroep

Directeuren/schoolleiders
Bestuurders
Bovenschoolse directeuren
Stafmedewerkers van onderwijsorganisaties

Prijs

€ 2.995,-
Vrijgesteld van btw

Data groep 1

9 mei 2023
23 mei 2023
27 juni 2023

Data groep 2

19 september 2023
10 oktober 2023
14 november 2023

Tijdsinvestering

24 uur in drie lesdagen (09.00 uur - 17.00 uur)
38 uur theorie (verplichte literatuur)
30 uur praktijk (eindopdracht)

Programma

Dag

1

Positief Leiderschap in het onderwijs

Ingrid Tiggelaar

Ochtend

  • De aftrap.
  • Fundamenten positief leiderschap.

Luk deWulf

Middag

  • Talent ontdekken en optimaal inzetten in jouw organisatie.
  • Jouw rol als leider.

Dag

2

Positief Leiderschap in het onderwijs

Jessica van Wingerden

Ochtend

  • Bevlogenheid en werkplezier in leiderschap.
  • Het belang van werkgeluk voor een (school)leider.

Ingrid Tiggelaar

Middag

  • Positieve gespreksvoering.

Dag

3

Positief Leiderschap in het onderwijs

Ingrid Tiggelaar

Ochtend

  • Psychologische veiligheid.

Ben Tiggelaar

Middag

  • Positief Leiderschap in de praktijk.
  • Persoonlijk leiderschap voor (school)leiders.

Sprekers

Ben Tiggelaar
Dr. Ben Tiggelaar is bestsellerauteur, internationaal spreker en gedragswetenschapper.
Hij is een van Nederlands meest gevraagde docenten op het gebied van leiderschap en verandering en geeft onder meer les aan de IE Business School in Madrid (top 3 in Europa). Hij is bekend van zijn columns voor NRC en zijn podcast voor BNR. Vanaf 2000 veroverde Ben met maar liefst acht boeken de nummer één-positie in de Nederlandse management-toptien. Ben studeert al 30 jaar op leiderschap en verandering.
Ingrid Tiggelaar
Ingrid Tiggelaar helpt onderwijsprofessionals om hun werkgeluk te ontwikkelen.
Daarbij maakt ze gebruik van onderzoek en interventies uit de positieve psychologie; praktische kennis die je meteen kunt toepassen. Ingrid studeerde geschiedenis, reisde als journalist de wereld rond en belandde daarna op de Pabo. Ze werkt nu als docent aan de Marnix Academie en heeft tevens een eigen trainingspraktijk. Als kerndocent zal Ingrid de theorie en onderwijspraktijk met elkaar verbinden.
Jessica van Wingerden
Dr. Jessica van Wingerden MBA MCC is werkzaam als lid raad van bestuur van ...
Dyade groep en is tevens lid van het Algemeen Bestuur van de Stichting Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam (BOOR). Ook is Jessica gastdocent aan de master ‘Vitaliteit’ van de Marnix Academie. Zij heeft een achtergrond in sociologie, bedrijfskunde en veranderkunde. Daarnaast is zij aan de Erasmus Universiteit Rotterdam gepromoveerd in de arbeids- en organisatiepsychologie, op onderzoek naar bevlogenheid in het onderwijs. Jessica van Wingerden is auteur van diverse wetenschappelijke artikelen en boeken, waaronder het boek ‘Energiek voor de klas!’, ’Passie, Energie, Prestatie’, ‘De kracht van werken met bevlogenheid’ en het boek ‘PEP-talk’.
Luk Dewulf
Luk Dewulf studeerde pedagogische wetenschappen, met specialisatie in onderwijskunde ...
en leerstoornissen. Hij verdiepte zich in de Verenigde Staten in waarderend onderzoek, de positieve psychologie en talentontwikkeling. Luk is auteur van diverse boeken over talent en burn-out. Zijn boek ‘Ik kies voor mijn talent’ is al toe aan zijn 22ste druk. Luk is een veelgevraagd spreker in binnen- en buitenland, met name binnen de onderwijssector. Hij ligt mede aan de basis van een snelgroeiende beweging van ‘kinder-talenten-fluisteraars’.
"Het effect van deze stijl van leidinggeven heb ik gelijk in de praktijk gebracht. Ik merk dat we nu al kleine stappen maken."
"Interessant om meer inzicht te krijgen in hoe het brein werkt en hoe ik dit kan vertalen naar de onderwijspraktijk."
Positief Leiderschap: Start mei
Positief Leiderschap: Start september