Duurzaam werken aan het versterken van het onderwijs vraagt om samen leren in de praktijk. Dat begint met het stellen van vragen. Soms nemen we iets aan, zonder goed te onderzoeken wat het onderliggende probleem of de échte oorzaak is; met als gevolg dat we kostbare tijd besteden aan het oplossen van slechts een deel van het probleem. Neem bijvoorbeeld de werkdruk door het tekort aan professionals. Je kunt dit zien als een onoplosbaar, vaststaand gegeven, maar je kunt ook samen kijken naar wat je wél kunt veranderen. Bijvoorbeeld door te onderzoeken of je het werk anders kunt organiseren; binnen de school, het bestuur en het team.

Duurzaam energiek lesgeven
Door samen in kaart te brengen wat de meeste werkdruk oplevert, kun je gericht kijken welke concrete oplossingen er zijn. Wanneer je samen experimenteert of deze oplossingen in de praktijk werken, leer en ontdek je samen wat wel en wat niet werkt. Dat lost het lerarentekort niet op, maar het kan wel een bijdrage leveren aan het verlagen van de werkdruk. Als professionals zelf betrokken zijn bij de oplossingen, sluiten deze in de regel beter aan op de praktijk en versterken ze de ervaren invloed. Dat draagt bij aan duurzaam energiek lesgeven en de kwaliteit van het onderwijs.

Het fundament van leren
Deze aanpak van samen leren in de praktijk – gericht op het oplossen van vraagstukken – is Action Learning; een effectieve en wetenschappelijk onderbouwde aanpak om te komen tot duurzame oplossingen. De naam zegt het al; bij Action Learning is leren minstens zo belangrijk als actie. Het fundament van leren ligt dus zo dicht mogelijk bij de praktijk van alledag.

Ondersteuning bij het oplossen van knelpunten
Dyade en WIAL (World Institute for Action Learning) slaan de handen ineen om leren en veranderen op basis van Action Learning een vaste plek te geven in het onderwijs. Daarmee ondersteunen we de sector in duurzame oplossingen voor de grote vraagstukken; samen mét, vóór en dóór het onderwijs. We bieden samen geaccrediteerde opleidingen aan, zodat professionals in het onderwijs zelf in staat zijn om Action Learning in te zetten. Daarnaast staan onze Action Learning Coaches klaar om scholen en besturen te ondersteunen bij het oplossen van knelpunten.

Lees meer over onze geaccrediteerde Action Learning opleidingen en de ondersteuning die we kunnen bieden. Wil je van gedachten wisselen over de mogelijkheden? Neem dan telefonisch contact op via 033 – 303 50 99.

Krachtenbundeling WIAL en Dyade Academy
Opleiden zit in het DNA van zowel WIAL als Dyade. Beide organisaties zijn al meer dan 15 jaar dé opleiders van ‘onderwijzend’ Nederland! Met hoogwaardige congressen, opleidingen en leergangen die inspireren en aanzetten tot denken. En professionals in onderwijs en zorg voorzien van praktische handvatten om organisaties verder te brengen. De bijeenkomsten vinden plaats in een nieuwe toplocatie, centraal in Nederland: het Dyade Visma Onderwijs Experience Center.